Άρθρα > Όταν η Θέμις...βαπτίζει

Όταν η Θέμις...βαπτίζει

Συνήθως, πίσω από κάθε μικρό όνομα κρύβεται και μία ανθρώπινη ιστορία. Για να τιμηθεί ο μπαμπάς, η μαμά, ο παππούς, η γιαγιά, για ένα θρησκευτικό τάμα, γιατί το διάλεξε ο ανάδοχος…

 

Δεν αποκλείεται, όμως, να κρύβεται και μία δικαστική απόφαση. Να είναι δηλαδή νονός – όχι βέβαια κατά κυριολεξία – ο Άρειος Πάγος. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν οι δύο σύζυγοι δεν ζουν πια μαζί, ο γάμος τους δηλαδή έχει διαλυθεί, και το ή τα παιδιά τους είναι τόσο μικρά, ίσως και ημερών, που είτε δεν έχουν βαπτιστεί ακόμα, είτε ο ένας σύζυγος, από μόνος του, επέλεξε όνομα και βάπτισε το παιδί, ερήμην του άλλου. Ακόμα και αν η επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, είναι απαραίτητο, εφόσον η γονική μέριμνα ανήκει και στους δύο γονείς, να αποφασίσουν αυτοί από κοινού στο όνομα που θα δοθεί στο παιδί. Αν διαφωνούν, τότε αποφασίζει το Δικαστήριο.

 

Υπήρξε περίπτωση που ο γάμος διαλύθηκε μόλις η σύζυγος βγήκε από το μαιευτήριο. Μόνη της εν συνεχεία βάπτισε το παιδί της Χρήστο, το όνομα δηλαδή του πατέρα της, δίχως να ρωτηθεί ο πρώην σύζυγός της. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν να ονομαστεί «Χρήστος – Αντώνης», συνδυασμός, δηλαδή, των δύο ονομάτων των παππούδων, με την σκέψη πως έτσι θα ήταν ευχαριστημένες και οι δύο πλευρές! (ΑΠ 945/2009)

 

Ανδρέας Ξενικάκης