Άρθρα > Αντί για την Εκκλησία...στην Ευελπίδων

Αντί για την Εκκλησία...στην Ευελπίδων

Με το ζόρι γάμος δεν γίνεται. Γι’ αυτό και ο νόμος προβλέπει πως στη συμφωνία για μελλοντικό γάμο (μνηστεία) δεν μπορεί να προβλεφθεί ποινή κατά του «φταίχτη» σε περίπτωση ματαίωσής του. Επίσης αν οι μνηστευμένοι υπαναχωρήσουν, δεν μπορεί ο ένας να ασκήσει αγωγή κατά του άλλου να τηρήσει την υπόσχεσή του. Να εκδοθεί δηλαδή δικαστική απόφαση που να τον υποχρεώνει να τελέσει το γάμο.

 

‘Όπως όμως συμβαίνει σε όλες τις συμβάσεις, ο «φταίχτης», δεν μένει ατιμώρητος. Όποιος λοιπόν διαλύσει τη μνηστεία χωρίς σπουδαίο λόγο, έχει υποχρέωση να αποζημιώσει τον άλλο ή τους γονείς του, καθώς και κάθε τρίτο που ενήργησε στη θέση των γονέων, για τη ζημιά που έπαθαν εξαιτίας όσων δαπανών έκαναν με την προσδοκία του γάμου.

 

‘Ετσι, αντί το ζευγάρι να οδηγηθεί στην Εκκλησία ή το Δημαρχείο, καταλήγει στις αίθουσες των δικαστηρίων. Και αντί να τυπώσουν προσκλητήρια γάμου επιδίδονται σ’ έναν πόλεμο δικών.

 

Ποιες δαπάνες διεκδικεί ο αυτός που δεν φταίει;

Τις δαπάνες για την αγορά οικοσκευής ενόψει του γάμου, για γεύματα, αγορά τροφίμων, γλυκισμάτων, για τον εορτασμό της μνηστείας, εκτύπωση αγγελτηρίων, έξοδα μετάβασης και επιστροφής στον τόπο εργασίας του μνηστού, έξοδα φιλοξενίας μνηστού και συγγενών του, απώλεια ημερομισθίων από την εγκατάλειψη εργασίας για λίγες μέρες ενόψει του γάμου, έξοδα μίσθωσης ακινήτου μελλονύμφων κ.λ.π.

 

Πάντως ως περιπτώσεις που δικαιολογείται η υπαναχώρηση από τη μνηστεία, έχουν καταγραφεί: Η αδιαφορία και ψυχρότητα της μνηστής, κακή συμπεριφορά του μνηστήρα, εμφάνιση ιατρικών προβλημάτων, άρνηση γονέων να συναινέσουν στο γάμο, άρνηση μνηστής να ακολουθήσει τον μνηστήρα μακριά από την οικογένειά της, επιλήψιμες διαγωγές και των δύο, κ.λ.π. 

 

Αντώνης Ξενικάκης