Άρθρα > Απροστάτευτες οι...εκτός γάμου ελεύθερες ενώσεις

Απροστάτευτες οι...εκτός γάμου ελεύθερες ενώσεις

Έζησε μαζί του σε ελεύθερη ένωση τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ποτέ δεν τον πίεσε να την παντρευτεί. Ούτε και της το πρότεινε. Αντίθετα, του συμπαραστεκόταν με καρτερία και υπομονή σε όλα του τα προβλήματα. Μέχρι που αυτός πέθανε. Στο μεταξύ όμως, τα τριάντα αυτά χρόνια, είχε αποκτήσει με αγορές αρκετά ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στο όνομά του. Σε κανένα δεν είχε βάλει συνιδιοκτήτρια τη γυναίκα της ζωής του. Κανένα δεν είχε πάρει αποκλειστικά στο όνομά της. Έτσι, αυτή έμεινε κυριολεκτικά στον δρόμο, αφού, η περιουσία του συντρόφου της πήγε στα αδέλφια του, τους νόμιμους κληρονόμους του.

 

Τότε αποφάσισε να διεκδικήσει δικαστικά το μερίδιο που πίστευε πως της αναλογούσε και θέλησε να κάνει χρήση του νόμου (1400 ΑΚ) που ορίζει ότι «αν ο γάμος λυθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει, αφότου τελέσθηκε ο γάμος, αυξηθεί, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του μέρους της αύξησης  το οποίο προέρχεται από τη δική του συμβολή…».

 

Πιο απλά ζήτησε από το Δικαστήριο να εφαρμοστεί και γι’ αυτήν ο νόμος που ισχύει και προστατεύει τη σύζυγο, παρά το ότι δεν είχαν παντρευτεί. Γιατί η ίδια πίστευε πως δεν διέφερε σε τίποτα από μια παντρεμένη, όλα αυτά τα 30 χρόνια που μοιράστηκε τη ζωή της με το σύντροφό της.

 

Η απόφαση την πίκρανε. Ο Άρειος Πάγος δέχτηκε πως δεν μπορεί να γίνει αναλογική εφαρμογή του νόμου στις ελεύθερες ενώσεις (εκτός γάμου) δύο ετερόφυλων προσώπων. Και ότι ο νομοθέτης κάνει λόγο μόνο για έγγαμη σχέση αποφεύγοντας ηθελημένα όμοια ή ανάλογη ρύθμιση και στις περιπτώσεις των ελεύθερων ενώσεων, παρά το ότι γνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετές τέτοιες καταστάσεις. Και καταλήγει το ανώτατο Δικαστήριο: «Μεταξύ των δύο περιπτώσεων άλλωστε υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές, ως προς την σύσταση, τη λειτουργία, τη λύση, τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις , τις δεσμεύσεις κ.λ.π. και ως εκ τούτου η ελεύθερη ένωση, μη υπαγόμενη στο νομικό καθεστώς του γάμου δεν επιφέρει τις έννομες συνέπειές του, ενόψει μάλιστα και του ότι οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, αρνούμενοι να τελέσουν γάμο, δεν θέλησαν να υπαχθούν γενικώς στις διατάξεις που ρυθμίζουν το γάμο.» 

Έλλη Ξενικάκη