Άρθρα > Γυναίκες που «χάνουν» τα παιδιά τους.

Γυναίκες που «χάνουν» τα παιδιά τους.

Έφυγε ο έρωτας, διαλύθηκε ο γάμος. Τι θα απογίνουν τα παιδιά; Θα ακολουθήσουν τον πατέρα ή την μάνα τους; Ομηρικές οι μάχες για την επιμέλειά τους. Και η δικαιοσύνη προσπαθεί να βρει την πιο καλή λύση, με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Μόνο αυτό μετράει. Δεν έχουν σημασία ούτε το φύλο και η ηλικία του παιδιού, εκτός αν τα θηλάζει η μαμά, οπότε πρέπει να μείνουν κοντά της, ούτε: το φύλο και η ηλικία του γονέα, η θρησκεία, η περιουσιακή κατάσταση, το ποιος έφταιγε για το διαζύγιο, η καταγωγή των γονιών, αν δηλαδή είναι από τζάκι ή όχι. Αν, όμως, όλα τα παραπάνω επηρεάζουν το συμφέρον του παιδιού, τότε λαμβάνονται υπόψη. Και βέβαια, η επιμέλεια του παιδιού δεν δίνεται πάντα στην μάνα, όπως νομίζουν αρκετοί. Τα δικαστήρια έχουν κρίνει κατάλληλο τον πατέρα και στις παρακάτω περιπτώσεις, που βέβαια δεν είναι μοναδικές.

 

Διότι η μητέρα συναντούσε τον εραστή της στο σπίτι της οικογένειας και για να μην την ενοχλεί το ανήλικο παιδί της, του έδινε υπνωτικό.

 

Διότι η σύζυγος είχε αφοσιωθεί τόσο πολύ στην θρησκευτική της επιλογή που δεν επέτρεπε την μετάγγιση αίματος στο ανήλικο, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασής του.

 

Διότι τα παιδιά, άνω των δεκατεσσάρων ετών, δήλωσαν πως θέλουν τον πατέρα.

 

Διότι η μητέρα συζούσε με τον πρώτο εξάδελφο του πατέρα που ήταν και νονός του παιδιού.

 

Διότι ο πατέρας διέθετε περισσότερο χρόνο από την μητέρα και ήταν πιο κοντά στα παιδιά.

 

Διότι η μητέρα εξύβριζε τον πατέρα και είχε πολύ μεγάλη εξωσυζυγική ερωτική δραστηριότητα.

 

Διότι η μητέρα είχε παραδοθεί απόλυτα στο νέο ερωτικό δεσμό της που απετέλεσε και την αιτία του διαζυγίου και παραμελούσε εντελώς τα παιδιά της.

 

Διότι η μητέρα ταξίδευε, λόγω της εργασίας της, συχνά στο εξωτερικό για πολλές μέρες και προσέλαβε οικιακή βοηθό  να προσέχει τα παιδιά, σε αντίθεση με τον πατέρα που προσάρμοσε την εργασία του και τα ενδιαφέροντά του στην ζωή των παιδιών.

 

Διότι η μητέρα έδερνε τα παιδιά.

 

Διότι η μητέρα, ενώ εμφάνισε ψυχολογικά προβλήματα, αρνήθηκε να πάει σε ιατρό.

 

Ανδρέας Ξενικάκης