Άρθρα > Εισπρακτική εταιρεία: Αλμυρό το τηλεφώνημα σε οφειλέτη δανείου.

Εισπρακτική εταιρεία: Αλμυρό το τηλεφώνημα σε οφειλέτη δανείου.

Η οικονομική κρίση φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Συσφίγγει τις ανθρώπινες σχέσεις. Όχι βέβαια πως αυτό είναι πάντα για καλό. ΄Oπως στην περίπτωσή μας.

 

Πριν την κρίση ο Γιώργος δεν είχε καμία σχέση με τους υπαλλήλους της τράπεζας που είχε πάρει το στεγαστικό του δάνειο, ούτε και με τους υπαλλήλους των εισπρακτικών εταιρειών που τηλεφωνούν στα σπίτια σας για τα ανείσπρακτα δάνεια. Με την κρίση όμως, ήθελε δεν ήθελε, ήλθε κοντά τους. Ο λόγος;

 

To δάνειο έμεινε απλήρωτο και η τράπεζα, αφού πρώτα  δυσανασχέτησε, ενημέρωσε εν συνεχεία την εισπρακτική εταιρεία η οποία έκανε το πρώτο τηλεφώνημα γνωριμίας στο σπίτι του εμβρόντητου Γιώργου. Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου του ένας άγνωστος άντρας  άρχισε να τον ανακρίνει. «Είστε ο κύριος τάδε και μένετε στην οδό δείνα; Πήρατε το ποσόν αυτό ως δάνειο από την τράπεζα; Εχετε καθυστερήσει δύο δόσεις και θα πρέπει να τις πληρώσετε. Αλλιώς θα κινηθεί δικαστική διαδικασία εναντίον σας».

 

Εμβρόντητος ο Γιώργος έχασε την μιλιά του και δεν απάντησε. Σκέφτηκε, όμως, να διευρύνει την σχέση αυτή που μόλις άρχισε να δημιουργείται. Ετσι, επισκέφθηκε τον δικηγόρο του και έφερε την υπόθεση στα Δικαστήρια με αγωγή του. Το ζήτημα που έπρεπε να λυθεί ήταν αν η τράπεζα είχε το δικαίωμα να δώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην εισπρακτική εταιρεία και αν η τελευταία είχε παραπέρα το δικαίωμα να του τηλεφωνήσει στο σπίτι του και να τον ενοχλήσει για την οφειλή του.

 

Η τράπεζα αμύνθηκε σθεναρά. Αφού ο δανειολήπτης της είχε δώσει τα στοιχεία του κατά την λήψη του δανείου μπορούσε να τα δώσει και αυτή με την σειρά της παραπέρα. Το ίδιο υποστήριξε και η εισπρακτική εταιρεία. Η απόφαση, όμως, των δικαστών ήταν αντίθετη. Τα στοιχεία του δανειολήπτη αποτελούν προσωπικά δεδομένα και η τράπεζα δεν έπρεπε να τα δώσει στην εισπρακτική εταιρεία πριν ενημερώσει τον Γιώργο και ο τελευταίος συμφωνήσει. Για το τηλεφώνημα, λοιπόν, αυτό η τράπεζα και η εισπρακτική εταιρεία υποχρεώθηκαν να δώσουν αποζημίωση στον Γιώργο ποσόν 5.000 ευρώ.  Τελικά ήταν πολύ αλμυρό αυτό το τηλεφώνημα. Και φυσικά, η σχέση  μεταξύ τους διαλύθηκε οριστικά… (ΕφΑθ 2887/2010)

 

Ανδρέας Ξενικάκης