Άρθρα > Η τσιγκουνιά φέρνει διαζύγιο

Η τσιγκουνιά φέρνει διαζύγιο

Όποιος αγαπά υπερβολικά το χρήμα, το συγκεντρώνει με πάθος και καμαρώνει διαρκώς για τις αποταμιεύσεις του χωρίς να ξοδεύει ούτε ένα ευρώ, θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ πριν αποφασίσει να παντρευτεί. Γιατί τόσο ο σύζυγος, όσο και η σύζυγος, που ενώ διαθέτουν χρήματα αποφεύγουν το παραμικρό έξοδο για το σύντροφό τους, μπορεί εύκολα να βρεθούν εκτός γάμου με ενθύμιο ένα οδυνηρό και – το χειρότερο – δαπανηρό διαζύγιο.

 

Ο λόγος για την τσιγκουνιά. Που μπορεί σαν λέξη να εκφράζει μία ολόκληρη νοοτροπία και μία ειδική συμπεριφορά σε σχέση με το χρήμα, αλλά, όταν υπάρχει, δεν παύει να αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια του γάμου.

 

Γνωστή η παροιμία: «στο φιλάργυρο τα γρόσα, καθώς στο νεκρό η γλώσσα» (όπως από τον νεκρό δεν παίρνεις λέξη, έτσι και από τον φιλάργυρο δεν παίρνεις χρήματα).

 

Τα στοιχεία στην αγωγή διαζυγίου της συζύγου εναντίον του εύπορου – πλην τσιγκούνη – συζύγου της, ήταν άκρως επιβαρυντικά. Καταμαρτυρήθηκε ως τσιφούτης, καρμοίρης, σπαγκοραμμένος, εξηνταβελόνης, σφιχτοχέρης, φιλάργυρος και όλα τα παρόμοια. Αποδείχτηκε πως δεν έκανε ποτέ το παραμικρό δώρο στη γυναίκα του, αγνοούσε γιορτές και γενέθλια, καλούσε συγγενείς στο σπίτι για φαγητό αλλά τους υποχρέωνε να κρατάνε μαζί τους το δικό τους φαγητό, υποχρέωνε την χρήση ενός μόνο φωτιστικού στο κεντρικό σαλόνι του σπιτιού για να φωτίζονται όλα τα δωμάτια, απέφευγε οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση (γάμος – βαπτίσια) για να μην κάνει δώρα.. Πώς να μην εκδοθεί το διαζύγιο μετά από τόση τσιγκουνιά;

 

Αντώνης Ξενικάκης