Άρθρα > Μπαμπάς με DNA και… δικαστική απόφαση

Μπαμπάς με DNA και… δικαστική απόφαση

Ότι υπάρχουν παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου είναι γεγονός πασίγνωστο. Όλο και κάποια ανάλογη ιστορία έχετε κατά νου. Ότι τα παιδιά, όμως, αυτά «αποκτούν» πατέρα, πολλές φορές με δικαστική απόφαση, είναι κάτι που ίσως να αγνοείτε. Δεν κάνουμε εδώ αναφορά στους πατεράδες εκείνους που, μόλις γεννηθεί το εκτός γάμου παιδί τους, σπεύδουν να το αναγνωρίσουν οικειοθελώς.

 

Ο λόγος αφορά τους πατεράδες που όταν γεννηθεί το παιδί «σφυρίζουν αδιάφορα» σαν να μη συνέβη  τίποτα, αρνούμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν ως προς την αναγνώριση και τα δικαιώματά του. Και τότε καλείται η Δικαιοσύνη για να εντοπίσει το μπαμπά.

 

Πρώτα – πρώτα να δούμε τι προβλέπει ο νόμος στις περιπτώσεις αυτές:

 

Α) Κατά το άρθρο 1481 ΑΚ «η πατρότητα τεκμαίρεται, αν αποδειχθεί ότι αυτός, για τον οποίο προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι είναι πατέρας, είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης».

Επομένως, χρειάζεται να αποδειχθεί ότι ο κατονομαζόμενος ως πατέρας του παιδιού είχε σεξουαλικές σχέσεις με τη μητέρα το «κρίσιμο διάστημα της συλλήψεως».

 

Ποιο είναι, όμως, το κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα;

Πάλι ο νόμος στο άρθρο 1468 ΑΚ το εξειδικεύει: «Κρίσιμο διάστημα της σύλληψης θεωρείται το χρονικό διάστημα που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην τριακοστή και την εκατοστή ογδοηκοστή ημέρα πριν από τον τοκετό».

 

Άρα, για την δίκη χρειάζεται να αποδειχθούν: α) Ότι ο εναγόμενος ως πατέρας είχε σεξουαλικές σχέσεις με την μητέρα και β) ότι αυτές οι σχέσεις ήταν ανάμεσα στην τριακοστή και την εκατοστή ογδοηκοστή ημέρα πριν την γέννηση του παιδιού.

 

Δύο ιστορίες αποδεικνύουν όχι μόνο την ευρηματικότητα των «πατεράδων» να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους αλλά και το πόση σημαντική βοήθεια παρέχει στις διαδικασίες η Ιατρική Επιστήμη.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΩΤΗ : Ο εναγόμενος διατηρούσε ερωτική σχέση που εξελίχθηκε σε δεσμό με νεαρή κοπέλα. Ως εδώ τίποτα αξιοπερίεργο. Μόνο που τη σχέση αυτή την διατηρούσε παράλληλα με την οικογένειά του. Άρα, αρχίζει το πρόβλημα. Η κοπέλα του αφοσιώθηκε πλήρως, εγκαταλείποντας όλες τις προηγούμενες σχέσεις της. Ακολούθησε η εγκυμοσύνη της. Δεν την εγκατέλειψε τότε. Αντίθετα, φρόντισε να εισαχθεί στο μαιευτήριο, πληρώνοντας και όλα τα έξοδα. Στο μαιευτήριο, μάλιστα, πήγε φορτωμένος δώρα και λουλούδια. Ώσπου κάποια στιγμή εξαφανίστηκε από την ζωή της, χωρίς να αναγνωρίσει το παιδί και αδιαφορώντας πλήρως για τα προβλήματά τους.

Στο δικαστήριο άρχισε η γνωστή παρέλαση των μαρτύρων. Όσοι υποστήριζαν την μητέρα ήταν λαύροι κατά του πατέρα. «Ζούσαν μαζί, πλήρωνε τα πάντα, είχαν ερωτικές σχέσεις συνεχώς, πήγε στο μαιευτήριο» κλπ. Όσοι υποστήριζαν τον πατέρα ήταν τελείως αντίθετοι: «Δεν ήταν εραστής της, απλός φίλος ήταν, είχε ερωτικές σχέσεις με άλλους άντρες η μητέρα» κλπ.

 

Τελικά, αυτό το μαύρο – άσπρο των μαρτύρων λύθηκε με την μέθοδο του DNA. Και το παιδί απέκτησε πατέρα και με απόφαση του Αρείου Πάγου.

 

 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ : Η γυναίκα ήταν 26 ετών. Ο άντρας 50, παντρεμένος και αυτός με δική του οικογένεια. Δεν αρνήθηκε ότι είχε ερωτικές σχέσεις με την νεαρή κοπέλα, όταν αυτή, αφού γέννησε το παιδί τους προσέφυγε στα δικαστήρια για να του δώσει τον τίτλο του «πατέρα». Υποστήριξε, όμως, πως τον κρίσιμο χρόνο αυτός την είχε εγκαταλείψει οριστικά και άρα το παιδί ήταν άλλου.

Κλήθηκαν πάλι οι μάρτυρες. Γείτονες κατέθεσαν πως και το κρίσιμο διάστημα είχαν ερωτικές σχέσεις, πήγαινε στο σπίτι της, κλεινόταν μέσα σε αυτό, την φρόντιζε όταν ήταν έγκυος, έστειλε λουλούδια στο μαιευτήριο και τέλος όταν το παιδί μεγάλωσε τον έλεγε «μπαμπά».

 

Αντίθετα, άλλοι μάρτυρες κατέθεσαν υπέρ του πως παράλληλα με αυτόν η νεαρή κοπέλα είχε και άλλους εραστές που έβλεπε σε διαφορετικές μέρες και πως ο ίδιος δεν ήταν ικανός αφού είχε πρόβλημα υπογονιμότητας.

Και εδώ, τελική λύση έδωσε η εξέταση DNA. Μπαμπάς ήταν ο 50χρονος.

 

Ανδρέας Ξενικάκης