Άρθρα > Νέα που ενδιαφέρουν

Νέα που ενδιαφέρουν

1) Η αθέατη πλευρά της οικονομικής κρίσης: Συμφωνία συζύγων ότι θα μετακομίσουν σε άλλη πόλη αν αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες στον τόπο όπου ζουν. Άρνηση της συζύγου να ακολουθήσει τον σύζυγό της στον τόπο καταγωγής του. Παραβίαση της υποχρέωσής της να συμβιώνει με τον άντρα της. Έκδοση διαζυγίου (ΑΠ 263/2012).

 

 

2) Συμβουλή προς συζύγους που «σκοτώνονται» στα Δικαστήρια, πάνω από το κουφάρι του γάμου τους: Μην καλοπιάνετε τα παιδιά σας για να πάρουν το μέρος σας στις δίκες για το διαζύγιό σας, τις διατροφές σας, τα περιουσιακά σας κλπ. Δεν επιτρέπεται να εξεταστούν ως μάρτυρες τα παιδιά στις δίκες που κάνουν μεταξύ τους οι γονείς τους (ΑΠ 1909/2011).

 

 

3)  Δίχως κανένα σχόλιο: Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα της δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες του. Το δωρεάν καλύπτει τον χρόνο μέχρι την απόκτηση πτυχίου. Αντίθετα, οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι έξω από την βασική αποστολή των Α.Ε.Ι. Άρα είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα ο νόμος 3685/2008 που προβλέπει την δυνατότητα να επιβληθούν δίδακτρα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των μεταπτυχιακών σπουδών (Συμβούλιο της Επικρατείας αριθ. 2411/2012, Ολομέλεια).

 

 

Ανδρέας Ξενικάκης