Άρθρα > Ο πόλεμος των...μαϊμούδων

Ο πόλεμος των...μαϊμούδων

 

Πρόκειται για παγκοσμίως γνωστή αλλοδαπή εταιρία ειδών ταξιδιού από δέρμα με προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικότητας, πασίγνωστα διεθνώς. Τα προϊόντα της αυτά διατίθενται στην Ελλάδα από δικά της καταστήματα, στα οποία, τις πρωινές τουλάχιστον ώρες, δημιουργείται συνωστισμός υποψηφίων αγοραστών που περιμένουν υπομονετικά να ανοίξουν τις πόρτες τους για να αγοράσουν τα προϊόντα της.

 

Όσοι επιχειρούν να επωφεληθούν από την έλξη και την καλή φήμη των προϊόντων αυτών, χωρίς να μοχθήσουν καθόλου, αντιγράφοντάς τα και διοχετεύοντάς τα στην αγορά (=μαϊμούδες), λογικό είναι να τιμωρηθούν και να κληθούν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις. Μόνο που η αλλοδαπή εταιρεία θα πρέπει να αποδείξει ότι αυτά τα απομιμητικά προϊόντα κυκλοφόρησαν στην αγορά και ότι εξ αιτίας της κυκλοφορίας τους αυτής προσβλήθηκε η εμπορική της φήμη με αποτέλεσμα να πάθει ζημιά.

 

Κάτι που σημαίνει πως αν απλώς η αλλοδαπή εταιρεία εντοπίσει σε αποθήκη ιδιώτη ή εταιρίας «μαϊμούδες» προϊόντα της, χωρίς ταυτόχρονα να μπορεί και να αποδείξει ότι αυτά διατέθηκαν στην Ελληνική αγορά και ότι από την διάθεσή τους αυτή προσβλήθηκε η φήμη της, τότε η αγωγή της για αποζημίωση κατά του υπεύθυνου που έκανε την εισαγωγή τους, απορρίπτεται σαν αβάσιμη. Με άλλα λόγια πρόλαβε το κακό που μπορεί να πάθαινε.

 

Ζητούμενο επομένως σε περιπτώσεις κυκλοφορίας απομιμητικών προϊόντων παγκοσμίου φήμης εταιρείας είναι και το εάν από την εισαγωγή τους από το εξωτερικό προσβλήθηκε η εμπορική φήμη της. Αυτό δεν αποδείχθηκε στην περίπτωση που δίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών το οποίο με την αριθ. 2426/2011 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της εταιρείας που ζητούσε από ημεδαπή εισαγωγική εταιρεία αποζημίωση 200.000 ευρώ για παράνομη εισαγωγή και διάθεση 4.000 περίπου προϊόντων που αποτελούσαν απομίμηση των δικών της.


 

Έλλη Ξενικάκη