Άρθρα > Οδηγίες προς... δανειολήπτες

Οδηγίες προς... δανειολήπτες

  Τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι σίγουρα οι δανειολήπτες. Και πιο συγκεκριμένα αυτοί που πήραν στεγαστικό δάνειο για να αγοράσουν ή να επισκευάσουν το σπιτικό τους. Το κεραμίδι που λέει και ο απλός κόσμος.

 

  Όταν πήραν το δάνειο δεν φαντάζονταν την τραγική σημερινή οικονομική κατάσταση. Έβαλαν κάτω τους μισθούς τους, είτε στο Δημόσιο δούλευαν είτε στον ιδιωτικό τομέα, υπολόγισαν τα πάγια μηνιαία έξοδά τους, είδαν τι χρήματα τους περίσσευαν και αποφάσισαν να μπουν στη διαδικασία του δανείου για να ξεφύγουν αυτό την μοίρα του «νοικάρη».

 

   Ώσπου φτάσαμε στο σήμερα. Μείωση μισθών (οι πιο τυχεροί), άνεργοι (οι άτυχοι). Οι Τράπεζες όμως δεν καταλαβαίνουν ούτε από μειώσεις μισθών, ούτε από ανεργία. Και αρχίζουν τα γνωστά τηλέφωνα : «Έχετε καθυστερήσει τις δόσεις σας. Φροντίστε παρακαλώ για την καταβολή τους».

  Είναι να μην έρθουν σε απόγνωση οι δανειολήπτες ; Και πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό ;

  

  Πρώτα – πρώτα φιλικά. Γίνεται μια επίσκεψη στην δανείστρια Τράπεζα και συζήτηση με τους εκεί υπεύθυνους. Οι δανειολήπτες εκθέτουν το πρόβλημά τους και ζητούν «αναδιάρθρωση του χρέους» τους. Να υπογράψουν δηλαδή μια νέα σύμβαση με κάποια περίοδο χάριτος και με περισσότερο χρόνο αποπληρωμής του δανείου. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως αν δίνατε κάθε μήνα ως δόση 1000 ευρώ για 10 χρόνια, θα δίνετε στο εξής 500 ευρώ αλλά για 20 χρόνια. Μην χαίρεστε όμως. Γιατί η επιμήκυνση αυτή του χρέους θα σημαίνει και περισσότερους τόκους, δηλαδή μια θηλιά στο λαιμό, έτοιμη να κλείσει, για περισσότερα χρόνια. Αν περνά από το μυαλό σας να ζητήσετε από την Τράπεζα να διαγραφούν τόκοι ή χρέος, ξεχάστε το. Αν δεν θέλετε να ακολουθήσετε τη φιλική αυτή διαδικασία ή οι υπάλληλοι της Τράπεζας δεν δέχτηκαν καν να συζητήσουν μαζί σας, τότε υπάρχει διαθέσιμο ένα ακόμη όπλο, νομικό αυτή τη φορά και ειδικότερα ο νόμος 3869/2010.

 

  Τι προβλέπει ο νόμος αυτός ; Όσοι δανειολήπτες είναι φυσικά πρόσωπα, δηλαδή καταναλωτές και επαγγελματίες (όχι έμποροι και εταιρείες) και βρίσκονται σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν το χρέος τους, μπορούν αν επιδιώξουν νομικά τη ρύθμιση των οφειλών τους, είτε είναι ληξιπρόθεσμες είτε όχι. Τι σημαίνει αυτό ; Ακόμη και αν δεν χρωστάτε δόσεις, αλλά φοβάστε ότι αυτό θα γίνει σύντομα, μπορείτε να προλάβετε το κακό. Ο νόμος προβλέπει δύο στάδια επίλυσης του προβλήματος. Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται ο εξώδικος συμβιβασμός με τις Τράπεζες. Η φιλική δηλαδή διευθέτηση. Αν η προσπάθεια αυτή αποτύχει, τότε εναποθέτετε τις ελπίδες σας στον Ειρηνοδίκη. Εκεί καταφεύγετε με αίτησή σας, ιδιαίτερα αν κινδυνεύει η κύρια κατοικία σας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να πάτε στο Ειρηνοδικείο είναι να μην έχετε ρυθμίσει ή αναλάβει οφειλές το τελευταίο έτος από την υποβολή της αίτησής σας στο Δικαστήριο.

 

Η μέχρι σήμερα δικαστική πορεία ανάλογων υποθέσεων είναι ενθαρρυντική για εσάς. Ήδη έχουν εκδοθεί αρκετές δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν δανειολήπτες και μειώνουν κατά πολύ το ποσό των μηνιαίων καταβολών προς τις δανείστριες Τράπεζες.      

 

Ανδρέας Ξενικάκης