Άρθρα > Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα διόδια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα διόδια

Τα διόδια ακρίβυναν υπερβολικά. Οπότε οι οδηγοί, φορτηγών κυρίως αυτοκινήτων, για να αποφύγουν την πληρωμή τους, έβγαιναν από την Εθνική Οδό και διάλεγαν άλλους, επαρχιακούς δρόμους, που δεν είχαν καθόλου διόδια.

 

Μόνο που οι εναλλακτικοί αυτοί δρόμοι περνούσαν από κατοικημένες περιοχές. Και οι κάτοικοι, που έως τότε ζούσαν μία ήρεμη ζωή, ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα τέρατα των θορύβων, των δονήσεων, της μόλυνσης και της δυσοσμίας από την αυξημένη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις γειτονιές τους. Κυριολεκτικά έχασαν τον ύπνο τους. Ύστερα άρχισαν να χάνουν και τα σπίτια τους. Μειώθηκαν οι τιμές τους, και ορισμένα από αυτά άρχισαν να παρουσιάζουν ακόμα και ρωγμές στα ντουβάρια τους, από τις πολλές δονήσεις. Αποφάσισαν, λοιπόν, να αντιδράσουν όπως μπορούσαν. Ξεκίνησαν με μία μικρή διαδήλωση, έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στον τύπο και είδαν κάποιους αρμόδιους.

 

Το αίτημά τους ήταν απλό. Ήθελαν την χαμένη ησυχία τους και το δικαίωμα να κοιμούνται τα βράδια δίχως να πετάγονται στον αέρα από τα ξαφνικά κορναρίσματα ή φρεναρίσματα. Όπως γίνεται συνήθως, αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση. Ως εκεί όμως. Είπαν τότε να πάνε στα Δικαστήρια. Ξεκίνησαν από το μικρότερο και έφτασαν έως το Ανώτατο, δίχως να καταφέρουν πάλι τίποτα. Οι Δικαστές εύρισκαν πως το κράτος έκανε καλά τη δουλειά του. Εμμέσως, δηλαδή τους έλεγαν πως ήταν υπερβολικοί στις αντιδράσεις τους.

 

Ένας κάτοικος, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Έκανε προσφυγή εναντίον  της Κυβέρνησης (του κράτους του δηλαδή) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και δικαιώθηκε. Είπαν οι δικαστές ότι το κάθε άτομο έχει δικαίωμα σεβασμού του σπιτιού του, που σημαίνει όχι μόνο το δικαίωμα στην πραγματική φυσική περιοχή, αλλά και στην ήσυχη απόλαυση της περιοχής αυτής. Και ότι ο θόρυβος, οι οσμές και άλλες εκπομπές, παραβιάζουν το δικαίωμα του κάθε προσώπου για σεβασμό της κατοικίας του. Κατόπιν, έκρινε ότι το Κράτος δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του πολίτη και έτσι παραβίασε το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ. Το υποχρέωσε, μάλιστα, να τον αποζημιώσει με 28.000 ευρώ.

 

Για την ιστορία να πούμε ότι ο πολίτης που πήγε κόντρα στο Κράτος του ήταν Ούγγρος και ότι με την ενέργειά του αυτή άνοιξε τον δρόμο σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που υποφέρουν από την ηχορύπανση στους δρόμους και την κυκλοφοριακή κίνηση. Ένας δρόμος διεθνής, και μάλιστα άνευ διοδίων. (Απόφαση της 9.11.2010 σε αριθμό προσφυγής 2345/2006)

 

Ανδρέας Ξενικάκης