Άρθρα > Της φυλακής τα σίδερα είναι και για τους … «μάγους»

Της φυλακής τα σίδερα είναι και για τους … «μάγους»

Η απάτη έχει πολλά πρόσωπα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αναγνωρίζεται ούτε στον δρόμο, ούτε στη γειτονιά, ούτε και στο στενό σας φιλικό περιβάλλον. Και κάθε φορά παρουσιάζεται με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

 

Στην περίπτωσή μας πήρε την μορφή μίας καλοκάγαθης φαινομενικά γυναίκας, ηλικίας πενήντα ετών, που ζούσε σε ένα λιτό διαμέρισμα στον έκτο όροφο πολυκατοικίας. Το υποψήφιο θύμα ήταν επίσης εξήντα ετών, χήρα γυναίκα, με υπερβολική αδυναμία στην μονάκριβη κόρη της. Ζούσε και αυτή μόνη της σε διπλανό διαμέρισμα του ίδιου ορόφου.

 

Ο ιστός που άρχισε να πλέκει η πενηντάχρονη για να εγκλωβίσει την, αφελή, όπως αποδείχτηκε, γειτόνισσά της, ξεκίνησε από το «έλα να πιούμε ένα καφέ», εξελίχθηκε στο «έλα να δούμε το αγαπημένο σήριαλ στην τηλεόραση» και κατέληξε σε αμοιβαίες εξομολογήσεις μυστικών. Η εξηντάχρονη είπε τον πόνο της. Μία μοναχοκόρη είχε, σαράντα ετών, που έμπλεξε στα δίχτυα ενός εξηντάχρονου, παντρεμένου και με πολλά παιδιά. Από τότε έχασε τα μυαλά της και έφυγε από κοντά της.

 

«Μάγια» ήταν η διάγνωση της γειτόνισσας. «Της έχει κάνει μάγια». Μοναδική λύση, της πρότεινε, είναι να βρούμε έναν άλλο μάγο, να λύσει τα μάγια του εξηντάχρονου και να απελευθερωθεί το κορίτσι. Η απελπισμένη μάνα το δέχτηκε. Και άρχισε η κατρακύλα της. Η γειτόνισσα της είπε πως βρήκε μάγο, αλλά ήταν ακριβός. Και πως θα της έστελνε γραπτά τις οδηγίες του, έναντι αμοιβής. Γραμματοκομιστής ορίστηκε, (ποιος άλλος;), η γειτόνισσα. Έπαιρνε χρήματα από την μάνα της και της έφερνε σφραγισμένα, με τις οδηγίες, τάχα, του μάγου.

 

Με την μέθοδο αυτή, της απέσπασε όλες τις οικονομίες της, πάνω από 50.000 ευρώ. Της πήρε και το διαμέρισμα, γιατί εκεί μέσα κατοικούσαν τα δαιμόνια, όπως αποφάνθηκε ο μάγος.

 

Η κόρη, όμως, δεν γύριζε. Και σύντομα, αποκαλύφθηκε πως ο μάγος ήταν ανύπαρκτος και πως η γειτόνισσα ήταν αυτή που καθόταν και έγραφε τις οδηγίες στα σφραγισμένα φάκελλα. Η τελική ποινή που επικυρώθηκε και με Αρεοπαγιτική απόφαση του 2011 ήταν πέντε χρόνια. Δικαιολογήθηκε, βέβαια, η …μάγισσα, πως έφταιγε και το θύμα που ήταν τόσο εύπιστο, αλλά αυτό δεν μέτρησε.

 

Αντώνης Ξενικάκης