Άρθρα > Το για πες αλεύρι αλλά… κινέζικα

Το για πες αλεύρι αλλά… κινέζικα

Τα τρία πακέτα άλευρα πάνω στο ράφι του σούπερ μάρκετ συνοδεύονταν και από ένα ελκυστικό δώρο. Μία μεταλλική φόρμα ψησίματος κέικ. Επώνυμη η φίρμα που εμπορευόταν το αλεύρι, επώνυμο και το σούπερ μάρκετ που το πωλούσε. Προϋποθέσεις, δηλαδή, ευνοϊκές για την νοικοκυρά να τα αγοράσει, εξοικονομώντας δωρεάν την φόρμα του κέικ.

 

Τι και αν η μεταλλική αυτή φόρμα δεν είχε πάνω της διακριτικά του τόπου κατασκευής της ή των υλικών από τα οποία φτιάχτηκε; Από την στιγμή που ήταν «σφιχταγκαλιασμένη» με το αλεύρι, έπαιρνε από την δική του «λάμψη».

Να την λοιπόν τώρα να βγάζει από τον ηλεκτρικό φούρνο της την μεταλλική φόρμα με το λαχταριστό κέικ. ΄Εκοψε προσεκτικά με το μαχαίρι την γωνία του και άρχισε να το τρώει. Αμέσως σκυθρώπιασε. Γιατί κατάλαβε πως μαζί με το κέικ μασουλούσε και το εσωτερικό περίβλημα της μεταλλικής φόρμας που είχε ξεκολλήσει και είχε γίνει ένα με το αλεύρι.

 

Πανικοβλήθηκε, προκάλεσε εμετό για να αποβάλει το επικίνδυνο αυτό μίγμα από τον οργανισμό της και αμέσως μετά ξεκίνησε τις νόμιμες καταγγελίες πριν καταλήξει τελικά στα Δικαστήρια.

Από αυτά ζήτησε αποζημίωση για την στενοχώρια που δοκίμασε και τον σοβαρό κίνδυνο να αρρωστήσει από την κατάποση του κέικ με το μετάλλευμα. Και τα δικαστήρια την δικαίωσαν απόλυτα ηθικά. Ήταν πράγματι ελαττωματική η μεταλλική φόρμα και έφταιγαν όλοι όσοι εμπλέκονταν τόσο στην εισαγωγή του από την Κίνα όσο και στην διάθεσή του στην αγορά.

Της έμεινε όμως ένα παράπονο από το ύψος της τελικής αποζημίωσης που επιδικάστηκε. Γιατί ενώ το Πρωτοδικείο έκρινε ότι έπρεπε να αποζημιωθεί με 30.000 ευρώ, το δεύτερο Δικαστήριο, το Εφετείο όπου προσέφυγαν οι υπεύθυνοι, περιέκοψε δραματικά το ποσόν. Μόνο 3.000 ευρώ η τελική αποζημίωση…

 

Αντώνης Ξενικάκης