Άρθρα > Το μυστικό του... κοινού Τραπεζικού λογαριασμού

Το μυστικό του... κοινού Τραπεζικού λογαριασμού

Ο Κώστας ήταν ένας έμπορος επιτυχημένος στην αγορά και οικονομικά ανεξάρτητος. Δεν ήθελε όμως η γυναίκα του να έχει πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Την αγαπούσε αλλά ως εκεί. Στα χρήματα ήθελε αποκλειστικότητα.


Ο παιδικός του φίλος ο Γιώργος τον συμβούλεψε να ανοίξει λογαριασμό στην τράπεζα αλλά να βάλει και άλλο ένα όνομα ως συνδικαιούχο, μην τυχόν και πάθει κάτι ο ίδιος και μείνουν τα χρήματα «ορφανά». Όχι της γυναίκας του. Κάποιου αδερφικού του φίλου. Ο Κώστας, δίχως να το πολυσκεφτεί, έβαλε στο τραπεζικό βιβλιάριο σαν συνδικαιούχο τον παιδικό του φίλο και συμβουλάτορά του, τον Γιώργο. Πίστευε πως αφού τα λεφτά ήταν δικά του, αν πέθαινε ξαφνικά,  η γυναίκα του σαν κληρονόμος του, θα τα έπαιρνε όλα. Δεν περνούσε καν από το μυαλό του ότι θα τα αναλάμβανε ο Γιώργος. Φρόντισε μάλιστα να την ενημερώσει για την κίνησή του αυτή.


Τελικά η μοίρα ήθελε να «φύγει» ο Κώστας ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς. Και ο Γιώργος, που το όνομά του ήταν στο τραπεζικό βιβλιάριο, επισκέφτηκε αμέσως την τράπεζα και «σήκωσε» για λογαριασμό του όλα τα λεφτά. Η χήρα έτρεξε στα Δικαστήρια. Θα υποχρεωνόταν ο Γιώργος να της δώσει πίσω τα χρήματα ή θα τα κρατούσε τελικά για τον εαυτό του; Η δικαστική απόφαση πίκρανε τη γυναίκα. Τα λεφτά ανήκαν στον Γιώργο. Διότι στην τραπεζική σύμβαση που είχε υπογράψει ο Κώστας πριν ανοίξει τον κοινό λογαριασμό και στα ψιλά της γράμματα (ποιος τα διαβάζει;) έλεγε πως σε περίπτωση θανάτου ενός εκ των συνδικαιούχων του λογαριασμού, όλα τα χρήματα τα παίρνει ο ζωντανός συνδικαιούχος. Αδικία θα πείτε. Πλην όμως ο νόμος καθορίζει ρητά. Όταν ανοίγεις κοινό τραπεζικό λογαριασμό πρέπει να ξέρεις πως στην σύμβαση που υπογράφεις θα επιμείνεις να μπει ο όρος σε περίπτωση θανάτου σου τα χρήματα του λογαριασμού να μην τα πάρει ο συνδικαιούχος, αυτός δηλαδή που εσύ βάζεις στον λογαριασμό,  αλλά οι κληρονόμοι σου. Αν δεν το επιβάλεις αυτό, ρητά και κατηγορηματικά, τότε σε περίπτωση θανάτου σου, όλα τα λεφτά της κατάθεσης είναι πιθανόν να τα πάρει ο συνδικαιούχος δίχως οι κληρονόμοι σου να μπορούν να κάνουν οτιδήποτε. Ποια είναι η καλύτερη λύση; Ποτέ μην βάζεις στις δικές σου τραπεζικές καταθέσεις ξένα ονόματα σαν συνδικαιούχους. Προέχει η οικογένεια… 

 

Ανδρέας Ξενικάκης