Άρθρα > Φοβού τον… φύλακα του ευρώ

Φοβού τον… φύλακα του ευρώ

Μέχρι σήμερα έβαζες τα χρήματά σου στον τραπεζικό λογαριασμό για να μην σου τα κλέψουν. Ενόψει της κρίσης και του φόβου να κλείσουν οι Τράπεζες, να γίνει το ευρώ δραχμή και όλα τα ανάλογα, έτρεχες στην Τράπεζα, σήκωνες όλα τα χρήματά σου και ανακάλυπτες κρυψώνες στο σπίτι σου για να τα φυλάξεις. Μόλις, όμως, αραίωναν οι φήμες και έβλεπες στις ειδήσεις για τις ληστείες στα σπίτια, ακολουθούσες αντίστροφα το ίδιο δρομολόγιο. Δηλαδή από την κρυψώνα του σπιτιού στο Ταμείο της Τράπεζας για την γνωστή επανακατάθεση.


Τώρα, πρέπει να συνυπολογίζεις μέσα στους κινδύνους να εξαφανιστούν τα ευρώ σου και έναν καινούριο. Το όνομά του είναι ΤΡΑΠΕΖΑ. Κινδυνεύεις, δηλαδή, από τον φύλακα του τραπεζικού σου λογαριασμού.


Αν χρωστάς στην Τράπεζά σου, είτε από δάνειο, είτε από πιστωτική κάρτα, είτε ως εγγυητής, τότε μπορεί να σου αδειάσει τον τραπεζικό σου λογαριασμό από τα χρήματα που της οφείλεις. Και μάλιστα δίχως καν να σε ρωτήσει. Απλώς, μετά το άδειασμα του λογαριασμού σου στέλνει μία ενημερωτική επιστολή, όπου σε λίγες αράδες σου εξηγεί πώς πήρε τα χρήματά σου σε συμψηφισμό αυτών που της οφείλεις. Και, φυσικά, αν τρέξεις αλαφιασμένος στο κοντινό ΑΤΜ, η απάντηση που θα πάρεις θα είναι «ΜΗΔΕΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ» ή ό,τι υπόλοιπο έμεινε μετά την ανάληψη.

Τελικά, αυτό το κυνηγητό του ευρώ είναι ανέλεγκτο.

 

Ανδρέας Ξενικάκης