Άρθρα > Χρέη εμπόρων και... Κορυδαλλός.

Χρέη εμπόρων και... Κορυδαλλός.

Δεν γλιτώνουν οι έμποροι την φυλακή ακόμη και για τα εμπορικά τους χρέη. Μπορεί δηλαδή να φοβούνται το ενδεχόμενο της φυλακής όταν εκδίδουν ακάλυπτες επιταγές, αλλά τον ίδιο φόβο νιώθουν και όταν προμηθεύονται εμπορεύματα με πίστωση, δίχως να πληρώνουν το τίμημα. Ακόμα και αν δεν παραδίδουν στον πωλητή επιταγή τους. Αρκεί να οφείλουν τα χρήματα που συνδέονται με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

 

Αρκετές φορές ακούγεται ο έμπορος να «υπερηφανεύεται» πως αγόρασε εμπόρευμα χωρίς να δώσει επιταγή και πως δεν θα πληρώσει, αφού ο πωλητής δεν μπορεί τάχα να τον απειλήσει με φυλάκιση. Στο μεταξύ, ο ίδιος πουλάει το εμπόρευμα και εισπράττει το κέρδος, αφήνοντας τον πωλητή στα κρύα του λουτρού. Και στις περιπτώσεις αυτές, όμως, ο πωλητής έχει το δικαίωμα να επιδιώξει την φυλάκιση του κακού εμπόρου. Πότε γλιτώνει ο τελευταίος;

 

Ο νόμος προβλέπει πως διατάσσεται προσωπική κράτηση κατά εμπόρων για εμπορικές απαιτήσεις. Πάνω, όμως, από τον νόμο μας αυτόν βρίσκεται το «Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα». Που ορίζει πως «κανείς δεν φυλακίζεται αποκλειστικά λόγω αδυναμίας του να εκπληρώσει συμβατική υποχρέωση».

 

Η δίκη, επομένως, που θα αρχίσει μετά από αγωγή του εμπόρου – πωλητή που «κλαίει τα λεφτά του» κατά του εμπόρου – αγοραστή που συνεχίζει να λέει «δεν πληρώνω – δεν πληρώνω» θα περιστραφεί γύρω από ένα μόνο θέμα. Ο αγοραστής έμπορος δεν πληρώνει γιατί «έτσι θέλει» ή γιατί βρίσκεται πραγματικά σε πλήρη οικονομική αδυναμία;

 

Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις των δύο «μονομάχων» της δίκης. Ο ένας υποστηρίζει πως πούλησε το εμπόρευμά του με ένα απλό τιμολόγιο, δίχως να πάρει καμία εγγύηση ως εξασφάλισή του (επιταγή) και τώρα θρηνεί τα χαμένα του χρήματα από τον πονηρό αγοραστή. Ο άλλος, πως θέλει να πληρώσει αλλά… αδυνατεί. Ανάλογα με την θέση που θα υπερισχύσει θα κριθεί και αν θα ανοίξει ή όχι η πόρτα του Κορυδαλλού (ΑΠ 33/2011)

 

Ανδρέας Ξενικάκης